El 2010 ha estat el segon any del projecte Montada, liderat pel CAATEEB, dins el programa Euromed Heritage 4 de la UE. Es tracta d’un projecte que es desenvolupa al Magrib (Marroc, Algèria i Tunísia), per potenciar la sensibilització envers l’arquitectura tradicional i promoure la seva rehabilitació. Els socis del projecte són el CAATEEB, l’École d’Avignon, l’Oficina de protecció i promoció de la Vall de M’Zab d'Algèria, l’Associació per a la protecció de la Medina de Kairouan de Tunísia, i l’Associació Sala-Almoustaqbal de Marroc. També compta amb el recolzament científic de la UNESCO i de l’IEMed.
Durant aquest any s’han completat els fòrum o espais de participació a totes les ciutats del projecte: Sale, Marrakech, Kairouan, Sousse, Dellys i Ghardaïa. Es tracta de crear espais de debat per afavorir el desenvolupament econòmic i social a l’entorn de les possibilitats que aporta la recuperació del patrimoni, promovent nous models de govern sobre la base de temàtiques relacionades amb els seu patrimoni material i immaterial.
Aquest any, els fòrums han analitzat amb el mètode Dafo les seves potencialitats, amenaces, fortaleses i febleses que el patrimoni de cada ciutat presenta. A més, han definit dues temàtiques envers les quals caldrà desenvolupar les accions del projecte, sobre la base d’un pla d’acció coherent i coordinat. Des del Col·legi s’han assumit les tasques de gestió i coordinació entre les sis ciutats participants, s’han creat eines per donar-los-hi recolzament i s’han organitzat tallers participatius de dinamització social, aportant les eines per desenvolupar els plans d’acció. També, seminaris per a professionals de l’ensenyament, per mostrar les possibilitats que ofereix la descoberta de l’arquitectura local en l’entorn educatiu, i activitats infantils a l’entorn de l’arquitectura tradicional de cada ciutat, per apropar als petits els elements arquitectònics de la vida quotidiana. A més, s’han realitzat diverses accions de difusió i divulgació del projecte entre les quals podem destacar:
· El web www.montada-forum.net on es recull tota la informació del projecte i de les activitats que s’hi realitzen. Al llarg del seu primer any d’existència, ha rebut la visita de prop de 10.000 usuaris. També s’han obert vincles amb les xarxes socials que han rebut les següents visites: Youtube 10.120 visites; Facebook: 920 enllaços, 410 seguidors i 3.769 notícies penjades; Twitter: 2.350 notícies penjades i 60 seguidors. Un dels elements més visitats d’aquesta web són els vídeos que es van creant relacionats amb les ciutats participants i amb les activitats que es desenvolupen. Durant el 2010 s’han elaborat 8 vídeos que es poden visitar en Youtube i visualitzar dins el web.
· En el marc de les activitats del programa de la UE Euromed Heritage 4 s’ha participat activament en tres seminaris: Societat civil i patrimoni cultural mediterrani, a Palerm, en el qual vam presentar accions entorn a la participació de la societat civil; Gestió del patrimoni, a Petra, on vam contribuir amb l’experiència de RehabiMed; i Cartografia cultural, a Nicòsia, on les accions de Montada van tenir un paper important en els aportacions i debats.
· Presentació del projecte Montada i de les seves accions en el fòrum Anna Lindh i en el Salon du Patrimoine Culturel a París.
· També s’han organitzat altres activitats impulsades pel Col·legi dins el marc del projecte Montada relacionades amb la promoció del debat i la recuperació de l’arquitectura tradicional, com ara:
- Organització, dins el Congrés WOCMES, de set panells de debat entorn la Rehabilitació i revitalització del centres històrics.
- Organització, amb motiu del Dia mundial de l’hàbitat, amb ONU-Habitat, una jornada de
sensibilització a les ciutats Montada, amb conferències, debats i visites als centres històrics de Dellys, Ghardaïa, Salé, Kairouan i Sousse.
· Al llarg de l’any 2010 s’han mantingut les accions de difusió i consolidació dels resultats del projecte RehabiMed. Principalment, s’ha realitzat l’actualització permanent de continguts del seu web: www.rehabimed.net i la difusió del mètode elaborat per RehabiMed.
· Des del Col·legi, finalment, s’ha assumit la secretaria de l’Associació RehabiMed. L’objectiu ha estat donar continuïtat a la xarxa de professionals creada amb el projecte que treballen a l’entorn de la rehabilitacio i l’arquitectura tradicional.
Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Barcelona · Bon Pastor, 5 · 08021 Barcelona · www.apabcn.cat