Inici > Àrea tècnica > Rehabilitació i medi ambient > Congrés internacional RSF2010

Els dies 4, 5 i 6 d’octubre de 2010 va tenir lloc el Congrés Internacional Rehabilitació i Sostenibilitat. El Futur és possible, al Palau de Congressos de la Fira de Barcelona. L’organització d’aquest congrés va ser desenvolupada pel CAATEEB donant seguiment a la iniciativa llançada dins de Construmat 09 on es va presentar el manifest El repte de la rehabilitació, que va comptar amb el suport de tot el sector de la construcció de l’Estat espanyol.

Si bé els treballs relacionats amb el Congres R+S=F ja es van iniciar el 2009, aquest any 2010 ha requerit un esforç important de tot l’equip de Rehabilitació i Medi Ambient per assolir els objectius inicialment establerts. El Comitè d’Honor, format pels prínceps d’Astúries, la ministra de Vivienda, el president de la Generalitat, l’alcalde de Barcelona, el president de la Diputació i la directora general d’UNESCO, donen una idea de l’ambició d’aquests esdeveniment. El guiatge del comitè estratègic, creat en 2009 amb motiu de l’elaboració del manifest de la rehabilitació, i format pels agents del sector i la societat civil, va resultar fonamental en l’establiment de les línies de treball prioritàries a desenvolupar al llarg del R+S=F.

Les tasques d’organització van resultar especialment gratificants ja que al llarg de tot l’any es van mantenir reunions de treball per dotar d’uns continguts elaborats al congrés, amb uns documents marc i definir els punts clau a tractar en els debats que s’havien d’obrir dins del R+S=F. Amb aquest objectiu, es van crear quatre grups de treball, centrats en una àrea marc i tres blocs temàtiques que van conformar els consells d’experts del congrés, com a garant de la qualitat i nivell dels coneixement i continguts a presentar. En aquests Consells vam comptar amb la participació de 34 experts de l’Estat espanyol i d’altres països d’Europa en diferents matèries que van treballar de forma continuada al llarg de tot un any fins als tres documents de debat: La rehabilitació en la nova política d’habitatge, El compromís sostenibilista des de la rehabilitació i Un marc normatiu pels edificis existents.

Aquests documents de debat, es van completar amb les aportacions d’un bon nombre d’experts i participants al R+S=F que van presentar les seves comunicacions. Es van presentar més de 100, que van haver de passar per un rigorós procés de selecció per poder tenir cabuda en les denses sessions comprimides en tres dies. Així mateix, es van signar 37 convenis de col·laboració amb entitats i 14 convenis d’esponsorització. Entre aquests, cal destacar el conveni amb ONU-Habitat per a l’organització del Congrés del Dia Mundial de l’Hàbitat.

L’esforç de difusió i informació també ha estat molt important i ha donat els resultats esperats. En primer lloc, es va crear una pàgina web pròpia, www.rsf2010.net, que es va obrir al gener i que s’ha anat mantenint viva al llarg de tot l’any amb informacions generals i del congrés, en un primer moment i amb comunicacions, ponències, fotografies i vídeos posteriorment. Fins avui, es manté oberta i ha rebut prop de 25.000 visites. També es va obrir el R+S=F a la xarxa Facebook, es va crear un flash electrònic mensual amb les notícies destacables de l’avançament del Congrés i es va mantenir una presència constant en els mitjans de comunicació especialitzats del sector, amb més de 100 articles apareguts en premsa impresa i digital i programes de ràdio. Així mateix, R+S=F va estar present en el congrés SB10mad, organitzat pel GBCe a Madrid durant el mes d’abril, i es van presentar les conclusions dins el congrés CONAMA10, Congreso Nacional de Medio Ambiente, realitzat a Madrid del 22 al 26 de novembre de 2010.

La forta demanda de continguts a presentar en el R+S=F, va obligar a organitzar unes sessions plenàries durant tres matins, en les quals es van presentar els resultats del treball dels Consells d’experts en forma de documents marc. A les tardes es van organitzar diverses sessions de presentació de comunicacions, sessions de debat dels documents marc i 16 panells monogràfics per a la presentació i debat de temes específics de la rehabilitació sostenible. Cal afegir la col·laboració de més d’una seixantena d’empreses que van apostar pel nostre congrés i entre les quals, 10 van organitzar sessions de presentació del seus productes i serveis. Tots els documents elaborats i presentats al llarg del congrés van quedar recollits en el llibre Documentos de debate.

Tots aquest esforços van produir els seus fruits i el nombre de participants va superar clarament les expectatives inicialment previstes, amb més de 800 assistents a les sessions del congrés. D’aquests assistents, un 46% eren de Catalunya, un 43% de la resta de l’Estat espanyol i un 11% procedents d’altres països d’arreu del món, dels qual un 76% eren homes i un 24% dones.

A la cloenda del congrés es van presentar unes conclusions provisionals, elaborades amb les aportacions fetes al llarg de les sessions i aquestes van quedar obertes a les aportacions de tots els assistents mitjançant el web del congrés www.rsf2010. Amb la incorporació de les aportacions i la preparació d’un full de ruta operatiu per al seu seguiment, a primers de novembre es van fer públiques les conclusions del congrés i s’han presentat a les diferents autoritats implicades. Durant els propers mesos està previst seguir fent un seguiment d’aquestes conclusions per presentar-les oficialment als òrgans competents del que es derivaran noves accions a desenvolupar.

Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Barcelona · Bon Pastor, 5 · 08021 Barcelona · www.apabcn.cat